Posted in Bývanie
17.12.2018

Kuchynské triky ktoré si zamilujete

Cibuľa a cesnak

  • Ak chcete, aby vám cesnak a cibuľa vydržali čo najdlhšie, upleťte z nich vrkoč a zaveste na dobre vetrané miesto. Pritom je jedno, či hovoríme o vlastnej úrode, alebo kúpených surovinách.
  • Cesnak môžete uskladniť v olivovom oleji. Naložte doňho ošúpané strúčiky. Zachovajú si vôňu aj chuť, takže ich môžete používať rovnako ako čerstvé. Navyše vám vznikne aromatický olej, ktorý môžete použiť napríklad do studených šalátov.
  • Ak cibuľu uložíte do drevenej debničky, vystlanej suchými orechovými, alebo gaštanovými listami, vydrží dlho čerstvá a nezačne klíčiť.
  • Klíčenie spomalí aj to, ak miesto odkiaľ vyrastajú klíčky, jemne opálite nad ohňom.
  • Cibuľu aj cesnak olúpete ľahšie, ak ich aspoň desať minút pred tým, namočíte do misky so studenou vodou.

třešn+

 
Hlávková kapusta

  • Hlávková kapusta je zelenina, s ktorou môžeme pri jej spracovaní poriadne zabojovať. Ak ju namočíte do horúcej vody, bude omnoho poddajnejšia. Nikdy ju však vodou nezalievajte. Nalejte ju najprv do misky a kapustu ponorte až potom.

 
 
Citróny

  • Citróny sa vám nepokazia, ak ich uložíte do sklenenej nádoby. Postačí aj to, ak ich poukladáte na tanier a zakryjete sklenenou misou.
  • Druhou možnosťou je zabaliť ich do papiera a poukladať do nádoby s jemným pieskom. Nemali by sa navzájom dotýkať.
  • Ak si zakúpite BIO citróny, kožu nikdy nevyhadzujte. Nastrúhajte ju na strúhadle a odložte do sklenej a uzatvárateľnej nádoby. Ak ju zmiešate s cukrom, vydrží dlhšie čerstvá.
  • Chemicky neošetrované citróny, môžete zbaviť kože, ktorú uskladníte spomínaným spôsobom. Olúpané ich naložte do klasickej soli a nádobu dobre uzatvorte. Uložené týmto spôsobom vám vydržia celé mesiace.

 kapusta

Čerešne

  • Ak chcete, aby vám úroda čerešní vydržala čerstvá celé mesiace, uložte ich hneď po zbere do kamennej nádoby, alebo hrnca, ktorý obalíte bravčovým mechúrom. Môže sa to zdať zvláštne, ale tento spôsob naozaj funguje. Bravčové črevo si za pár centov zakúpite v mäsiarstve.

4.0
05